lhk Jestřábi Prostějov
vítěz 2. ligy 2013/2014
JIH - PRO 2:3 - Prolomená venkovní série znamená tři body z ledu první Dukly!

JIH - PRO 2:3 - Prolomená venkovní série znamená tři body z ledu první Dukly!

HC Dukla JihlavaLHK Jestřábi Prostějov

48.kolo, sobota 19.1.2019

HC Dukla Jihlava - LHK Jestřábi Prostějov

2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Harkabus (Klíma), 26. Čachotský (J. Pohl) – 7. Venkrbec (Husa, Havlík), 8. Račuk (Žálčík, Starý), 51. Račuk (Neužil). Rozhodčí: Obadal, Ondráček – Kučera, Komínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1717. Střely na branku: 40:24.
HC Dukla Jihlava: Lundström – J. Pohl, J. Holý, Kajínek (A), Matějíček, Štindl, Štebih (A), Půža – Anděl, Skořepa (C), Pekr – Zeman, Werbik, Čachotský – Klíma, Harkabus, Osmík – Hrníčko.
LHK Jestřábi Prostějov: Neužil – Žovinec, Mikliš, Čáp, D. Kolář, Havlík, Husa, Bažant – L. Luňák, Divíšek (A), Nouza (A) – Žálčík, Račuk, Starý – Matýs, Pšenička, Dvořáček – Venkrbec (C), Krejčiřík.
Dnešní zápas měl pro prostějovskou letku speciální náboj. Proti první Jihlavě chtěli prostějovští vyrovnat vzájemné účty a konečně protrhnout nepříznivou venkovní bilanci. Letka si šla za svým cílem už od prvních minut a svůj aktivní přístup korunovala brankami Venkrbce a Račuka, které padli v rozmezí necelých dvou minut. Dukla sice dokázala ve druhé třetině srovnat, ale po nahrávce výborně chytajícího Jakuba Neužila, dokázal Marek Račuk zakončit i své druhé sólo v utkání. Prostějov si díky třem přesným zásahům a skvělé práci v defenzivě připisuje tři body do tabulky a ve středu bude na svém stadionu hostit Slavii Praha.

Již tak zmrazení fanoušci z venkovního počasí neměli v úvodu první třetiny moc důvodů pro ohřátí se. Nejprve v polovině třetí minuty byl vyloučen Pohl a v početní výhodě našel Nouza před brankou volného Divíška, souhra dvou velezkušených hráčů ale nepřinesla střelu na branku, Divíšek tečoval těsně vedle levé tyčky. O necelé tři minuty později se aktivnější Prostějov ujmul vedení. Obránce Husa v útočném pásmu nahrál Matoušovi Venkrbcovi, který možná překvapivou střelou poslal Hanáky do trháku, který se navýšil na dvě branky o dalších 86 sekund - 0:1. Lukáš Klíma netrefil poloprázdnou branku v kombinaci a hra šla okamžitě na druhou stranu. Žálčík přijmul na středovém kruhu přihrávku od Starého a prodloužil ji na Marka Račuka, který prostřelil Lundströma s dávkou štěstí - 0:2. Dvougólový náskok tak dokonale zmrazil domácí fanoušky, kteří na radost z gólu čekali až do času 12:39. Celou akci vzal na sebe Tomáš Harkabus, který si vybruslil s obráncem na zádech a zády k brance až mezi kruhy. Tam se otočil a přes zkoprnělého obránce umístil puk přesně k levé tyči - 1:2. Nadále pokračovala útočná hra z obou stran, oba týmy vyslaly dohromady celkem 28 střel na obě branky. Střelecky aktivnější byla sice Jihlava (19-11), ale o gól byl vepředu stále Prostějov.

Do druhé třetiny vstoupila Jihlava aktivněji a vynutila si první vyloučení, trestaným byl Matýs za držení. Jenže početní výhoda se domácím vůbec nepovedla. Srovnání přesto přišlo relativně brzy. Prostějov se dopustil na konci 26. minuty zakázaného uvolnění, po vyhraném buly pálil dvakrát Jan Pohl. Jeho druhá střela již mířila na Neužila, který ji vykopl betonem, ale přímo na Tomáše Čachotského, který jednoduše uklidil puk do prázdné - 2:2. Podobná akce se opakovala na domácí straně po třech minutách hry, tentokrát pálil z osy hřiště Holý, jenže Čachotský netrefil z nadějné pozice branku. Další šance Dukly přišla na konci 30. minuty, když se Štebih v náporu zbavil obránce před sebou a křižnou přihrávkou vyzval k zakončení do odkryté branky Josefa Skořepu, kapitán Dukly ale při zakončení selhal. Klíčová pasáž utkání přišla v posledních čtyřech minutách třetiny. Nejprve měla Jihlava 28 sekund přesilovky 4 na 3, kterou ale nevyužila. Zajímavějším se zdálo býti 79 sekund přesilovky 5 na 3 po faulu Husy. Prostějov si dokonce na toto oslabení vyžádal oddechový čas. Nejblíže gólu byl ke konci výhody Jan Pohl, když si najel na levý kruh pro puk a následnou střelu, proti gólu ale byla spojnice tyčí. Jihlava sice do ničeho v útoku Prostějov nepustila a srovnala krok, jenže na případné otočení stále čekala.

Hned po minutě a půl třetí třetiny vystrašil pořádně stadion Starý, který z levého křídla vystřelil na Lundströma v brejku a kotouč propadl domácímu gólmanovi pod levou ruku, obrana Dukly ale zvládla puk odvrátit a přežít tuto situaci. O přežití se dá mluvit i ve 46. minutě. Kotouč ze skrumáže těl v rohu hrací plochy vyplaval na úplně volného Dvořáčka, prostějovský hráč ale z hranice brankoviště trefil vysoko nad. Na druhé straně mohl rozvášnit fanoušky Matěj Pekr, ani on si z mezikruží ale na dobře chytajícího Neužila nepřišel. Šest sekund před koncem první poloviny šel za sekání na trestnou Adam Zeman. V oslabení Dukla inkasovala právě rozdílový gól zápasu. Vyhozený puk Pohlem těsně nedojel Hrníčko, dříve byl totiž u kotouče hostující brankář Neužil, který přihrávkou poslal hru zpět do středního pásma. Marek Račuk využil křížení útočníků Prostějova, středem se dostal až před Lundströma, kterého na otevřeném prostoru bližší tyče překonal podruhé, tentokrát deset minut před koncem - 2:3. Dukla mohla odpovědět Andělem, který objel celé útočné pásmo a z levého kruhu zakončoval, k jeho smůle ale cinklo břevno. Prostějov pak přežil i závar pět minut před koncem, kdy se okolo Neužila motalo dohromady šest hráčů v obou dresech, hanácká obrana ale udržela puk před brankovou čárou. 110 sekund před koncem si vyžádal trenér Vlk time a poslal do hry šest hráčů s prázdnou brankou. Žádný větší tlak Dukly se ale nekonal, naopak Žálčík mohl rozhodnout, jeho sražené vyhození se ale zastavilo na pravé tyčce. Jihlava již srovnávací gól nevstřelila a urodilo se tak stejné skóre, jako bylo v prvním vzájemném zápase na Hané. Dukla podlehla Prostějovu 2:3 a její náskok na čele je nyní pouze dvoubodový.

Ohlasy trenérů

Jiří Vykoukal (LHK Jestřábi Prostějov):

Naše venkovní období nebylo dobré, navíc jsme doma prohráli s Benátkami. Ale tentokrát jsme se v utkání vyvarovali fatálních chyb, které nás sráželi v minulých zápasech. Jihlava byla aktivní, hrála doma, měla dost šancí. Jsem rád, že z obrany jsem dnes hráli velice dobře. Podařilo se nám dát tři góly, které nám dnes stačili. Důležitá byla druhá třetina, kdy jsme ubránili asi tři oslabení, jedno pět na tři a čtyřikrát čtyři na tři. Tam se zápas lámal. Samozřejmě většinou, když se týmu nedaří, tak se to zlomí u nějakého výborného týmu, což Jihlava je, a to se dneska potvrdilo.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava):

Některé věci již tady byly řečené. Vytvořili jsme si spoustu příležitostí, ale neproměnili jsme je. Soupeř dal dva góly po našich individuálních chybách, ale tím nechci snižovat jejich hráče, kteří góly dali, protože to dobře sehráli. Ve fázích, kdy jsme zápas mohli zlomit, jsme nebyli dostatečně důslední v zakončení. Když soupeř odskočil na 2:3 po našem hloupém faulu a špatném prostřídání, které vzniklo, zavřel střední pásmo a házel nám to "vidlema" ven a už se do ničeho necpal. Neměli už jsme sílu se přes soupeře prosadit. Samozřejmě jsme zklamaní, ale pracovitost kluků a vůle to zlomit tam byla, leč recept jsme nenašli. Potýkáme se s velkým počtem zraněných, proto jsme hráli na tři lajny, ale to nejsme jediný tým, který to v tomto období má. Zápasy jsou totiž rychle za sebou. Museli jsme naše hráče A-týmu, kteří patří věkově do juniorky, pustit na jejich dva víkendové zápasy. Více lidí nemáme, počet je teď slabý a čekáme, až se nám zranění hráči vrátí. V tomto období to má většina týmů, sled utkání je velký. Zraněných je na můj vkus až moc. Hráčům, kteří to během velkého množství zraněných táhnou, zákonitě musí ubývat síly. V pondělí je volno, zítra odpočineme a uvidíme dále, jestli se nám vrátí někdo z kluků, co jsou zranění a už začali trénovat. Ale asi tak rychle, do příštího zápasu ve středu, to nebude.

Související články

Sdílej stránku!

Statistiky
JménoGA+/-TMS
Bažant M.00000
Čáp Z.00-200
Divíšek T.00000
Dvořáček D.00-120
Havlík L.00100
Husa J.01120
Kolář D.00-100
Krejčiřík V.00000
Luňák L.00020
Matýs O.00020
Mikliš O.00100
Nouza T.00020
Prokeš R.01000
Pšenička T.00-100
Račuk M.20100
Starý J.01000
Venkrbec M.10000
Žálčík L.01100
Žovinec D.00000
Info: G: góly, A: asistence, +/-: účast na ledě při vstřel./inkas. brance TM: tresné minuty, S: střely na branku

KOMPLETNÍ STATISTIKY

Tabulka chance ligy
Baráž
Rytíři Kladno4:0PSG Berani Zlín
Finále
Vsetín2:4Zlín
Semifinále
Vsetín4:2Prostějov
Třebíč1:4Zlín
Čtvrtfinále
Prostějov3:0Litoměřice
Vsetín3:0Dukla Jihlava
Poruba1:3Zlín
Třebíč3:1Přerov
Předkolo
Přerov 2:0Frýdek-Místek
Dukla Jihlava2:0Slavia Praha

KOMPLETNÍ TABULKA

Aktuality

17.4.2023

Aukce dresů končí ve ČTVRTEK!

Chceš také hraný dres svého oblíbeného hráče z minulé sezóny? Tak neváhej a zapoj se DO AUKCE!

27.3.2023

Vstupenky k zakoupení od 16.00

Na dnešní 6. semifinálový zápas se otevřou pokladny zimního stadionu od 16:00. Prosíme všechny, aby přišli s dostatečným časovým předstihem!

22.3.2023

Informace k semifinále!

Prosíme všechny fanoušky, aby dorazili na oba zápasy s dostatečným časovým předstihem. Děkujeme a těšíme se na parádní atmosféru!

21.3.2023

Předprodej startuje dnes!

Vstupenky na semifinále se Vsetínem si můžete zakoupit již dnes na pokladnách zimního stadionu od 15 do 18 hodin!


ARCHIV AKTUALIT
Další články
Tři body proti Pardubicím zachránil Denis Kindl!

25.09.2024 | Vojtěch Ošlejšek

Tři body proti Pardubicím zachránil Denis Kindl!

Vyhlížíme příjezd B-týmu pardubického Dynama

24.09.2024 | Vojtěch Ošlejšek

Vyhlížíme příjezd B-týmu pardubického Dynama

V Porubě se bodový zisk nekonal

23.09.2024 | Vojtěch Ošlejšek

V Porubě se bodový zisk nekonal

Góly

No foto

Asistence

No foto

Tomáš

Jáchym

30 asistencí

Body

No foto

Zápasy

Matouš

Venkrbec

52 zápasů

Úspěšnost

No foto

Jan

Přecechtěl

100% úspěšnost